Als tekenprogramma maak ik gebruik van het zeer goede Inkscape. Ik heb hiermee al honderden tekeningen gemaakt die ik heb gebruikt om mijn 2D werkstukken mee te tekenen. Het is een zeer uitgebreid en toch zeer gemakkelijk tekenprogramma waarmee je dus niet alleen zelf kunt ontwerpen maar ook plaatjes kunt traceren in zowel DXF als SVG bestanden zodat ze weer gebruikt kunnen worden om de G codes te schrijven. Natuurlijk vergt het enige oefening om met alle mogelijkheden te leren omgaan maar als je dat eenmaal onder de knie hebt dan is dit het allerbeste programma dat je kunt vinden op het internet en het is nog GRATIS ook. Om aan te geven hoe gemakkelijk het werkt, ik heb leerlingen (12 tot 18 jaar) les gegeven in het werken hiermee en ze hadden het binnen no-time onder de knie. 

 

 

 

Om de programma's voor mijn CNC te schrijven, de zogenaamde G codes, gebruikte ik in het begin DeskProto . Hiermee kun je de G codes schrijven die de machine vertellen welke kant hij op moet en hoe diep het freesje het materiaal in moet gaan. Je kunt met dit programma dus 2D werkstukken maken maar ook kun je zogenaamde Grayscale afbeeldingen omzetten naar een Gcode. Het programma kijkt dan naar de verschillende kleuren wit, grijs en zwart en geeft aan deze kleuren een bepaalde diepte die de CNC vertelt hoe diep hij moet gaan om die laag te frezen. Hierdoor krijg je dus een 3D effect van de Grayscale afbeelding en de CNC voert dat ook zo uit. Deskproto is niet gratis, het koste bij aanschaf vijf jaar geleden 300 euro en ik heb daarna nog twee maal een upgrade gekregen.

Gezien de mogelijkheden, 2D en 2.5D grayscale een zeer goed programma om mee te werken. Het instellen van de verschillende mogelijkheden binnen Deskproto met zijn verschillende schermen is na enige keren er mee gewerkt te hebben zeer gemakkelijk te maken. Ik heb soms binnen 1 werkstuk wel vier of vijf verschillende bewerkingen nodig met verschillende freesjes en dat is vrij eenvoudig te doen. Nu heeft het programma geen geheimen meer voor mij en maak ik zeer snel een programma waarin ik verschillende afbeeldingen, freesdieptes en freesjes gebruik.

Zo kan het gebeuren dat ik begin met een VBIT, een V puntig freesje om alle lijnen van het werkstuk te graveren. Daarna kan dan een freesje van 6mm komen om het grootste deel weg te frezen tussen deze V lijnen, daarna nog een 1mm freesje om langs de V lijnen te lopen om ook de kleinste details te verkrijgen en als laatste kan ik met een 3mm freesje het werkstuk uit een plaat snijden waarbij de frees dan geheel door het materiaal gaat.

Deze vier programma's binnen 1 werkstuk sla ik dan op in een map waar ik ze dan weer eenvoudig terug kan vinden en waar ze voor de toekomst ook opgeslagen blijven mocht ik ze nog een keer willen maken. Ik geef ze ieder afzonderlijk een naam allereerst een hoofdnaam van het werkstuk, daarna noteer ik de grote van het werkstuk, welk freesje ik gebruiken wil en hoe diep het freesje het materiaal in moet. Op deze manier weet ik altijd wat ik moet gebruiken.

Met dit programma kan ik ook zogenaamde stl bestanden inladen en uitvoeren. Ook hierbij kan ik dan de verschillende bewerkingen uitvoeren binnen dit programma. Ook daarvan heb ik met dit programma, dat zeer uitgebreid is, al veel werkstukken gemaakt. Meestal begin ik dan met een 6mm freesje rondom het werkstuk op diepte te frezen, en wel zo diep dat er nog 4mm blijft staan, en direct daarna de ruwe bewerking met hetzelfde freesje. Als dat klaar is kan ik een bolkop freesje van 1 mm installeren en de eindafwerking gaan doen. Afhankelijk van de grootte van het werkstuk kan dat enige uren duren. Als laatste behandeling instaleer ik het 6 mm freesje nogmaals om het werkstuk uit het blok hout te frezen. Het werkstuk blijft op een paar punten (brugjes) vastzitten aan het blok zodat er geen rare dingen gebeuren.

 

 

 

Als laatste programma gebruik ik sinds anderhalf jaar Vectric aspire om voornamelijk 3D werkstukken te creëren. In dit programma zijn heel veel voorbeelden opgenomen die vrijelijk zijn te gebruiken en aan te passen naar je eigen wens. Hiermee kun je dus echt 3D of eigenlijk beter gezegd 2.5D werkstukken maken. Met Vectric aspire schrijf je dus ook de G codes die de machine vertellen waar hij heen moet en hoe diep hij op ieder punt van het werkstuk moet gaan. Zoals gezegd binnen Vectric aspire zitten heel veel voorbeelden maar ook op het internet kun je heel veel bestanden vinden die toepasbaar zijn in Vectric aspire. Deze zogeheten STL bestanden zijn zowel gratis te downloaden als wel te koop op bijvoorbeeld Etsy waar je vaak tegen een redelijke prijs zo'n bestand kunt kopen. Al deze bestanden, gratis en gekocht, zijn natuurlijk vaker te gebruiken, te mixen en in grote aan te passen. Daarnaast kun je binnen Vectric aspire ook zelf gaan ontwerpen in 3D en ook daar ben ik al eens mee bezig geweest. Dit ontwerpen is voor mij nog zeer moeilijk onder de knie te krijgen en daar moet ik mij zeker verder in verdiepen. Mocht ik ooit die skills onder de knie krijgen dan zou ik die ontwerpen ook kunnen aanbieden op het internet, gratis of te koop. Vectric aspire is niet gratis , het is zelfs een naar mijn idee zeer duur (2100 euro) programma maar gezien de mogelijkheden en de ontwerpmogelijkheden wel een zeer goed programma. Het wordt dan ook veel gebruikt binnen de CNC wereld.