







Bovenstaande werkstukken zijn zogenaamde 2D werken. Het zijn zomaar een aantal voorbeelden van de meer dan driehonderd werkstukken die ik tot nu toe heb gemaakt. Als ik bij het masker begin, deze is gemaakt in drie lagen van 6mm triplex waarbij steeds verschillende delen zijn weggelaten waardoor er diepte ontstaat in het werkstuk. Dat betekent dat ik voor dit werkstuk drie verschillende tekeningen heb moeten maken. Het uitfrezen hiervan gaat vrij vlot en ook het in elkaar zetten gaat vrij snel. Het schilderen van de verschillende lagen duurt uiteraard wel wat langer dus voordat hij op elkaar gelijmd kan worden duurt een paar dagen.
De verschillende kerstbomen zijn gemaakt van 9mm mdf soms wel en soms niet geschilderd. Hierbij is de strategie om zoveel mogelijk van dezelfde kerstbomen in een plaat naast en boven elkaar op te nemen en daarna uit te frezen. Op die manier kun je veel produceren voor in dit geval een kerstmarkt. De indeling van kerstbomen in een plaat gebeurt binnen Inkscape waarbij de kerstbomen onderling geplaatst en gedraaid kunnen worden zodat je een optimale indeling krijgt.
De kraanvogel is gemaakt van 15mm hechthout en ik heb daar vier verschillende voorbeelden van gemaakt ook weer allemaal uitgetekend in Inkscape. Het binnenvlak wordt er in lagen uitgefreesd met een 6mm frees die aan de zijkant met vier brugjes vastzit zodat hij op zijn plek blijft liggen als de frees helemaal door het materiaal heengaat. Ik heb deze kraanvogels ook gemaakt in 15mm mdf en onlangs heb ik ze nog een keer gemaakt in 8mm zwart mdf en dat heeft als voordeel dat ik ze na het frezen niet meer hoef te schilderen zoals ik dat bij de twee andere versies wel deed.
De monstervis is gemaakt van beukenhout uit een plank van 19,5cm breed en 19.5mm dik waarvan ik er twee aan elkaar heb gelijmd. De zwarte en rode lijnen zijn tot een diepte van 3mm uitgefreesd. Daarna heb ik hem uitgefreesd en in de lak gezet. Dit doe ik bij elk werkstuk waaraan geschilderd moet worden in verband met het doorbloeden van de verf. Zou je dit niet doen dan trekt de verf via de poriën in de zijkant van de verdiepte stukken en dat zie je later ook aan de oppervlakte terug. De werkwijze is als volgt: werkstuk frezen, in de lak zetten, de verdiepte delen schilderen, het oppervlak schuren zodat alle missers bij het schilderen worden weggenomen en dan het werkstuk definitief 2 keer aflakken met transparante lak.
De merlijn heb ik gemaakt van 15mm multiplex en daarna geschilderd in verschillende kleuren naar een voorbeeld dat ik vond op het internet. Hier en daar zijn in het oppervlak lijnen gefreesd die ik later ook weer verschillende kleuren heb gegeven. Al met al een mooi project maar wel tijd vergend. de verschillende lagen verf moeten drogen tussentijds en dus kan het gebeuren dat zo'n project een aantal dagen in beslag neemt.
Het konijntje heb ik gemaakt om uit te proberen. Deze is gemaakt van verschillende lagen 6mm mdf die op elkaar zijn gelijmd en dus ook ieder afzonderlijk uit getekend zijn. Ook hier geldt weer dat het schilderen nogal veel tijd vergt en dus niet in een keer kan worden uitgevoerd. Ik heb het konijntje later cadeau gedaan aan een buurmeisje die er blij mee was. Ik heb op mijn computer meer van dit soort voorbeelden staan die nog eens moeten worden gemaakt.
Het laatste werkstuk is gemaakt van 12mm multiplex en uitgetekend in Inkscape. Alle binnen vlakken zijn er uitgefreesd met een zogenaamde pocket operatie en het kost daarom nogal wat tijd om dit werkstuk te maken. Daarna is het gehele werkstuk dus ook de zijkanten van de binnen vlakken zwart geschilderd. Om tijd te winnen zou je deze natuurlijk ook weer kunnen maken van door en door zwart mdf. Overigens is dat mdf in 12 verschillende kleuren te verkrijgen en ik zelf heb de kleuren zwart, rood, blauw en geel staan. Het oppervlak van iedere plaat zou je kunnen schilderen bijvoorbeeld in wit en het daarna uitfrezen waardoor je een mooi lijnen effect krijg zoals uit het laatste voorbeeld blijkt. Deze gele mdf plaat heb ik eerst wit geschilderd en daarna de vlakken eruit gefreesd. Afhankelijk van de afbeelding bepaal ik welke kleur mdf ik ga gebruiken en welke kleur ik het oppervlak geef.
Alle G-codes voor deze werkstukken zijn gemaakt met Deskproto, mijn programma voor 2D werkstukken. Het schrijven van de verschillende programma's voor de verschillende werkstukken gaat nu ik het programma goed ken bijna automatisch. Ieder werkstuk krijgt een naam, de grote van het werkstuk komt erin te staan welk freesje ik gebruik, de diepte die het freesje moet gaan en welke bewerking hij moet uitvoeren. Ieder freesje op zich krijgt binnen een werkstuk een apart programma die ik ook apart op sla op mijn computer. Een opgeslagen onderdeel van een werkstuk zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien: Monstervis 380x500mm 6mm frees 19.5mm diep buitenom
Omdat alle bewerkingen de naam monstervis hebben, staan ze allemaal gegroepeerd bij elkaar en kan ik in een oogopslag zien welk programma ik moet laden voor welk freesje. Op die manier houd ik overzicht in al die honderden programma's die ik al gemaakt heb.